štvrtok 19. júla 2012

Trip around Agadir !

Ahojte, 
takže ako som sľúbila, niečo viac o dovolenke. Som tip, ktorého viac lákajú orientálne dovolenky a dáva prednosť skôr iným kultúram pred našou typickou európskou. Navštívila som Egypt, na ktorý nedám dopustiť a vrátila by som sa tam znova, rovnako aj Turecko malo svoje čaro. Tohtoročné Maroko doplnilo moju orientálnu zbierku - a nesklamalo !


Pred našim príchodom do Agadiru, sa tam uskutočnil festival. To bol dôvod toho nevysvetliteľného burácania a spievania miestnych. Pláž bola preplnená, pretože sem prichádzali domáci z celého Maroka - sú to pre nich každoročné oslavy. Zaujímavosťou je, že Maročania nemajú voľno v nedeľu ako my, ale v piatok.

Aj na fotkách môžte vidieť, že rozvoj v Maroku je ešte ďaleko za tým európskym. Biely Mercedes, ktorý vidíte na fotke je Taxi - v zadu bežne sedelo 6 ľudí a vpredu vedľa šoféra aj 2 ľudia. 

Agadirská pošta

Agadirský prístav 
Agadir bol v minulosti veľmi dôležité miesto vďaka prístavu, ktorý bol jeden z kľúčových v Maroku. Neskôr však vznikli modernejšie prístavy vo väčších mestách, čím Agadir stratil na dôležitosti.
Napriek tomu tu funguje obrovský trh s rybami a z Agadirského prístavu sa dennodenne vydáva mnoho lodí na lov. Sami na vlastnej koži sme sa presvedčili že ryby sú naozaj čerstvé a veľmi dobre pripravené. 


Pevnosť Casbah je jedinou pôvodnou pamiatkou, ktorá sa zachovala po ničivom zemetrasení z roku 1960 - trvalo síce len 15 sekúnd no pochovalo celý Agadir a zomrelo 15 000 ľudí. Tí sú pochovaní z druhej strany Casbahu. Na obnove Agadiru sa podieľalo mnoho národov, jedným z nich boli aj Švajčiari, tí postavili v Agadire celú štvrť, ktorá sa dodnes nazýa Švajčiarska štvrť.

Výhľad z Casbahu

Na Casbahu sme sa stretli aj s typickými domácimi. Len som vystúpila z autobusu a už som sedela na ťave ( na ktorú by ma dobrovoľne nikto nikdy nedostal!) , povozil nás 100 metrov a vypýtal si 300 dirhamov ( 30 eur) áno, áno dali sme sa oklamať drzými domácimi. Niektorí naozaj vedeli byť poriadne dotieraví, stále sa obzerali, pokrikovali, niekedy to bolo dosť nepríjemné. No na druhej strane sme stretli aj úprimných ľudí, ktorí nám pomohli a nechceli za to nič . 


Ďalšou zaujímavosťou bol trh - souk ( z francúzštiny , po fran. vedia lepšie ako po anglicky lebo Maroko bola jednou z francúzskych kolónii ) , na ktorom by ste našli všetko od výmyslu sveta, cez oblečenie, hračky, opravu obuvi, výrobu topánok, či pre mňa najviac fascinujúci predaj zeleniny a ovocia. Naozaj obrovské, kvalitné ovocie a zelenina bez chémie. Sprievodca Ahmed nám kúpil typické marocké banány a boli naozaj sladučké a chutné. 



Malý náhľad toho, čo sme jedli.

Mešita , veľký vchod len pre mužov. Ženy a muži majú osobitné vchody. Pred vstupom dnu sa miestni musia poumývať a vstúpiť bosí.



Návšteva malej ZOO.

Výhľad na prístav a 9 km dlhú pláž z pevnosti Casbah - počasie je pod veľkým vplyvom Atlantického oceánu, takže niekedy bolo naozaj nevyspytateľné. Doobeda bol nad morom väčšinou opar a bolo chladno, poobede zas horúco a slnko svietilo až do 9 večer. Cez noc bolo chladnejšie takže sa veľmi dobre spalo.



Pláž.

To je odo mňa všetko, dúfam, že táto malá exkurzia po Agadire, sa vám v mojom podaní páčila.
Prajem krásny slnečný deň.
Adriana :)

27 komentárov:

  1. strašne pekné fotky a krásne si to napísala ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adi, super! ľutujem že som nebola aj ja :-( tvoja exkurzia sa mi nanajvýš páčila :-) hlavne fotka na ťavičke s Romkom :-D :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nabudúce aj s tebou !:)ďakujem ,som rada že sa páči :)

      Odstrániť
  3. krásne fotky aj v minulom članku :) je super že ste si dovolenku tak užili :) ako som videla tak si sa aj krásne čokoladkovo opalila :) po prečítani tohto článku ma Agadir zaujal !!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa páči - myslím, že toto miesto si zaslúži obdiv :)

      Odstrániť
  4. beautiful trip
    i'm new follower n.103, follow my blog?
    kisses

    OdpovedaťOdstrániť
  5. a do Tunisu si uz zavitala? My sme sa dostali do hotela, kde sme si s miestnymi animatormi mohli pokecat po slovensky:)). Sranda bola. Aj ked sme nemali all inclusive, hotel bol mensi, rada na tuto dovcu spominam:D. Ja som si chcela tiez svoje orientalne dovolenky doplnit o Maroko, ale akosi ho stale odsuvam:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, presne táto destinácia mi tam ešte chýba:) Veľmi rada, by som sa tam niekedy pozrela! Slovenských animátorov by som uvítala, kedže moja francúzština sa pohybuje okolo bodu mrazu :D Ak sa naskytne príležitosť určite vyskúšaj :)

      Odstrániť
  6. Ahoj, opravdu zajimavy prispevek a krasne fotky! V Maroku jsem nebyla, docela jsi me nadchla!

    A moc dekuju za komentar na mem blogu!

    http://klaraspoint.blogspot.be/
    http://klaraspoint.blogspot.be/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem krásne som veľmi rada , že Maroko v mojom podaní nadchlo ! :)

      Odstrániť
  7. Great photos, that place is so different from Portugal!
    I like your blog, wanna follow each other? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. look like you had amazing time! lovely pictures!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I had, I wish I was back in Agadir in this moment ! :) Thanks for your comment :)

      Odstrániť
  9. Odpovede
    1. You are really nice honey, thanks nice weekend for you to ! :)

      Odstrániť
  10. Zajímavý článek!
    http://westarit.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Thanks for your comment I am happy you like :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Když se dívám na fotky, tak se mi stejně vždy nejvíc líbí fotky jídla :D jsem hrozná, já vím :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za milé komentáre, veľmi si to vážim.
Prajem krásny deň ! :)

Thanks for your lovely comment I really appriciate it.
Have a nice day ! :)